Jana Graberski

Pse sem vedno občudovala. Dolgoletna želja, da bi imela svojega psa se mi je uresničila leta 1998, ko sem dobila svojo prvo psičko zlato prinašalko Viso. Z mano je bila vsepovsod. Z njo se mi je odprl svet kinologije. Po končani mali šoli, sva se pridružili skupini reševalcev in tako začeli reševalno kariero. Izpite sva delali kot po tekočem traku enega za drugim, se uvrstili v območne enote, v skupino za  iskanje pogrešanih, v tujini tudi tekmovali, potem pa je na žalost  pri svojih komaj 4 letih zbolela za spondilozo in končati sva morali z delom.
Zaradi moje velike želje da bi delala s psi naprej, je k hiši prišel groenendael Jen (takrat prvi črni belgijski ovčar reševalec v Sloveniji). Jen me je oboževal, zato ni bilo problema delati z njim karkoli. Pri svojih 8 letih je umrl za kostnim rakom.
Od leta 2000 vodim  tečaje poslušnosti. Prav tako sem od leta 1998 članica Enote reševalnih psov Slovenije. Prek Kinološke Zveze Slovenije imam opravljene 3 licence za šolanje psov (inštruktor za šolanje reševalnih psov, rally obedience ter osnovno šolanje). V klubu ljubiteljev psov K-9  vodim tečaje poslušnosti, rally obedienca in enoto ter tečaj za pse reševalce.
Zanimajo me praktično vse kinološke smeri (od reševalne, športne, lovske..), zato se s svojimi psi dotaknem tudi ostalih disciplin kot so (sled, obramba, frizbi, agility, razstave..).
Ker  imam vedno željo spoznavati in učiti se novih metod šolanja in razmišljanja drugih, velikokrat obiščem kak seminar, ki mi da kakšno idejo za nadaljne šolanje svojih psov.
Poleg belgijskih in borderskih ovčarjev so mi všeč tudi druge pasme, tako mi lahko pod roke v prihodnosti  pride tudi kakšna druga pasma.
Poleg kinologije imam tudi ostale hobije kot so (smučanje, plavanje, risanje in potepanje v naravi 🙂

Zoran Stankovič

V svet psov me je pripeljala moja boljša polovica. Ko sem jo spoznal je imela ob sebi dva psa. Občudoval sem ju, saj sta bila lepo vzgojena in poslušna za razliko od ostalih psov, ki sem jih takrat poznal.
Kmalu je kinologija začela zanimati tudi mene. Ker svojega psa nisem imel, sem si sposodil njeno starejšo psičko, s katero sem kasneje opravil tudi izpit iz poslušnosti. Pri Kinološki Zvezi Slovenije sem opravil tudi inštruktorski izpit za vodenje tečajev ter pri Komisiji za reševalne pse opravil vse teoretične izpite za vodnika reševalnega psa. Od leta 2005 v klubu ljubiteljev psov K-9 vodim pasjo malo šolo, ter pripravljam tečajnike na izpite nižje stopnje. Največji izziv mi je spoznavanje pasje psihologije in njihovo dojemanje sveta. V tem zelo uživam, saj imam na področju izobraževanja in usposabljanja odraslih iz svojega poklicnega življenja ogromno izkušenj.
Poleg tega redno hodim na seminarje in tako še dodatno poglabljam svoje kinološko znanje. Doma mi družbo dela moj belgijski ovčar, s katerim najraje preživljam svoj prosti čas. Aktivna sva tudi v enoti reševalnih psov K-9, vendar zaradi narave dela ki ga imam, mi čas ne dopušča da bi na tem področju več sodeloval. V svojem prostem času rad kolesarim in smučam.